oikoshmo-3aΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Σμύρνη  1733 – 1922       Νέα Σμύρνη  1935 –  σήμερα

f1

Άρτεμις Χατζηγιαννάκη, "Η πολιτεία που αρμενίζει στα πέλαγα" (2015) Υδατογραφία σε χαρτί, 69x14 εκ.  

Κυριακή, 20 04 2025

Τελετή απονομής Βραβείων του 5ου και 6ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ»

Την Πέμπτη 3 Απριλίου 2025, μαθητές και μαθήτριες του κινηματογραφικού ομίλου του σχολείου μας μετέβησαν συνοδεία της εκπαιδευτικού και υπεύθυνης του κινηματογραφικού ομίλου κας Τσαπάρα Ξανθής και της Διευθύντριας κας Τόνιας Καφετζάκη στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής Βραβείων του 5ου και 6ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ». Την τελετή συνδιοργάνωσαν το Αρχείο της ΕΡΤ και η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 Στο διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερα από 60 σχολεία από όλη την Ελλάδα όλων των βαθμίδων, ενώ βραβεύτηκαν τα 29. Το σχολείο μας κατέκτησε το Β' Βραβείο στην κατηγορία Γυμνασίων στον 6ο Διεθνή μαθητικό διαγωνισμό το σχ. έτος 2023-24 με μια ταινία /ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη μικρασιατική καταστροφή με τίτλο "Σμύρνη γεμάτη όνειρα...". Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία ν' ανακαλύψουν τον ανεκτίμητο θησαυρό του Αρχείου της ΕΡΤ, το οποίο διαφυλάσσει περίπου 1 εκατομμύριο τεκμήρια ιστορικών, κοινωνικών, πολιτιστικών γεγονότων, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα, και να δημιουργήσουν τις δικές τους ταινίες μικρού μήκους.
 
Λίγα λόγια για την ταινία μας:
 
Αρχικά προβάλλεται η ζωή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας προ της καταστροφής, η πλούσια πολιτιστική ζωή του τόπου και πτυχές της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Με βάση ιστορικές πηγές, διασωθέντα τεκμήρια και βιβλιογραφία, γίνεται αναπαράσταση των γεγονότων που οδήγησαν στη μικρασιατική καταστροφή και του ξεριζωμού των κατοίκων. Η ταινία αποτελεί ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ που περιέχει πλήθος πολιτιστικών στοιχείων. Αξιοσημείωτη είναι η συνέντευξη ενός Μικρασιάτη πρόσφυγα (απο το αρχείο του Συλλόγου Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδας) γεννηθέντα το 1915 στο Αϊβαλί, ο οποίος εξιστορεί με συγκίνηση τα βιώματα εκείνων των τραγικών ημερών, όταν ήταν παιδί. Για τις ανάγκες της ταινίας, η κ. Παπαδοπούλου Θέμις, τέως έφορος Μουσείων και Βιβλιοθήκης της Εστίας Νέας Σμύρνης, μας παραχώρησε επίσης συνέντευξη παρέχοντας αξιόλογες πληροφορίες για την εποχή. Για τις ανάγκες των γυρισμάτων, αξιοποιήθηκαν - μετά από γραπτή άδεια - οι χώροι της Εστίας Νέας Σμύρνης και του Μουσείου Εκπαίδευσης Αγ. Δημητρίου (υπεύθυνος και δημιουργός του Μουσείου κ. Βάσιος Θανάσης). Τα κοστούμια των δύο μαθητών που παίζουν εμβατήριο παραχωρήθηκαν - μετά απο άδεια - απο τη Φιλαρμονική του Δήμου Νέας Σμύρνης. Τα μουσικά κομμάτια που επένδυσαν την ταινία υποστηρίχθηκαν απο τον μουσικό όμιλο της ΠΓΕΣΣ και την ορχήστρα-χορωδία υπο τη διεύθυνση της κας Καραλή, μουσικού της ΠΓΕΣΣ. Το μουσικό κομμάτι με τη λατέρνα στην αρχή της ταινίας παραχωρήθηκε - μετά απο ειδική άδεια για χρήση - απο τον δημιουργό κ. Νασιόπουλο Αντώνη, τελευταίο κατασκευαστή και σταμπαδόρο λατέρνας στα Βαλκάνια. Στην ταινία προβάλλονται αποσπάσματα απο το Αρχείο της ΕΡΤ (διασωθέντα βίντεο και τεκμήρια της εποχής της Μικρασιατικής καταστροφής). Τα ονόματα όλων των συντελεστών, οι ιστορικές πηγές καθώς και η βιβλιογραφία αναφέρονται στο τέλος του ντοκιμαντέρ.
 
Η ταινία είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο:  https://youtu.be/uLF3KmsRq30?feature=shared
 
Η υπεύθυνη καθηγήτρια
Ξανθή Τσαπάρα