oikoshmo-3aΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Σμύρνη  1733 – 1922       Νέα Σμύρνη  1935 –  σήμερα

f1

Άρτεμις Χατζηγιαννάκη, "Η πολιτεία που αρμενίζει στα πέλαγα" (2015) Υδατογραφία σε χαρτί, 69x14 εκ.  

Πέμπτη, 14 11 2024

Σημαντική Διάκριση του Σχολείου στον 6ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ»

2ο Πανελλήνιο Βραβείο για την ταινία «Σμύρνη γεμάτη όνειρα…»

Με χαρά σας ανακοινώνουμε τη διάκριση του Σχολείου μας στον 6ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ», με την ταινία του Κινηματογραφικού Ομίλου «Σμύρνη γεμάτη όνειρα…», αποσπώντας το 2ο Βραβείο (τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα τα βρείτε εδώ: https://blogs.sch.gr/dertv/). 
Συγχαρητήρια στους μαθητές και στις μαθήτριές μας, ευχόμαστε πάντα επιτυχίες και κάθε καλό στη ζωή τους! Συγχαρητήρια θερμά στην εκπαιδευτικό κα Ξανθή Τσαπάρα, η οποία με ιδιαίτερο μεράκι και χωρίς να φείδεται χρόνου και κόπου, καθοδήγησε τους/τις μαθητές/τριες του Ομίλου και δημιούργησαν το αξιόλογο αυτό αποτέλεσμα.

Από τη Διεύθυνση

 

Λίγα λόγια για την ταινία και τη δημιουργία της από την υπεύθυνη του Ομίλου κα Ξανθή Τσαπάρα:

Με την εν λόγω ταινία τιμούμε μεταξύ άλλων την ιδιαίτερη ιστορία του Σχολείου μας που έχει τις ρίζες του στη Σμύρνη. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη διάκριση αυτή, καθώς πρόκειται για μία πολύ σύνθετη δουλειά στην οποία συνέβαλε πλήθος προσώπων. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά πανελλήνια διάκριση του Κινηματογραφικού Ομίλου του ΠΓΕΣΣ για το σχ. έτος 2023-24, γεγονός ιδιαίτερης αξίας, καθώς επιβεβαιώνει τις καλλιτεχνικές κλίσεις, την προσήλωση των μαθητών/τριών μας στους στόχους τους και την ποιότητα των παραδοτέων μας.

Πρόκειται για μία ταινία τεκμηρίωσης/ ένα δραματοποιημένο ιστορικό ντοκιμαντέρ με θέμα τη Μικρασιατική καταστροφή όπου περιέχεται πλήθος πολιτιστικών στοιχείων. Αρχικά προβάλλεται η ζωή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας προ της καταστροφής, η πλούσια πολιτιστική ζωή του τόπου και πτυχές της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Με βάση ιστορικές πηγές, διασωθέντα τεκμήρια και βιβλιογραφία, γίνεται αναπαράσταση των γεγονότων που οδήγησαν στη Μικρασιατική καταστροφή και του ξεριζωμού των κατοίκων. Αξιοσημείωτη είναι η συνέντευξη ενός Μικρασιάτη πρόσφυγα (από το αρχείο του Συλλόγου Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδας), γεννηθέντα το 1915 στο Αϊβαλί, ο οποίος εξιστορεί με συγκίνηση τα βιώματα εκείνων των τραγικών ημερών, όταν ήταν παιδί. Για τις ανάγκες της ταινίας, η κ. Θέμις Παπαδοπούλου, τέως έφορος Μουσείων και Βιβλιοθήκης της Εστίας Νέας Σμύρνης, μας παραχώρησε συνέντευξη παρέχοντας αξιόλογες πληροφορίες για την εποχή. Για τις ανάγκες των γυρισμάτων, αξιοποιήθηκαν - μετά από γραπτή άδεια - οι χώροι της Εστίας Νέας Σμύρνης και του Μουσείου Εκπαίδευσης Αγ. Δημητρίου (υπεύθυνος και δημιουργός του Μουσείου κ. Θανάσης Βάσιος). Στο ρόλο της δασκάλας η εκπαιδευτικός κ. Αλεξίου Βάσω. Τα κοστούμια των δύο μαθητών που εμφανίζονται να παίζουν εμβατήριο παραχωρήθηκαν –κατόπιν αδείας- από τη Φιλαρμονική του Δήμου Νέας Σμύρνης. Τα μουσικά κομμάτια που επένδυσαν την ταινία υποστηρίχθηκαν από τον Μουσικό Όμιλο του ΠΓΕΣΣ και την ορχήστρα-χορωδία υπό τη διεύθυνση της κας Μαρίας Καραλή, μουσικού της ΠΓΕΣΣ. Το μουσικό κομμάτι με τη λατέρνα παραχωρήθηκε - μετά ειδικής αδείας χρήσης- από τον δημιουργό κ. Αντώνη Νασιόπουλο, τελευταίο κατασκευαστή και σταμπαδόρο λατέρνας στα Βαλκάνια. Στην ταινία προβάλλονται αποσπάσματα από το Αρχείο της ΕΡΤ (διασωθέντα βίντεο και τεκμήρια της εποχής της Μικρασιατικής καταστροφής). Τα ονόματα όλων των συντελεστών, οι ιστορικές πηγές καθώς και η βιβλιογραφία αναφέρονται στο τέλος του ντοκιμαντέρ. Ευχαριστούμε όλους/ες όσοι/ες συνέβαλαν στη δημιουργία του έργου καθώς και τους γονείς και κηδεμόνες, οι οποίοι ήταν πάντα δίπλα μας με κάθε μέσο και τρόπο.

H ταινία μας είναι διαθέσιμη στον εξής σύνδεσμο: https://youtu.be/uLF3KmsRq30?feature=shared

Ξανθή Τσαπάρα, Υπεύθυνη Κινηματογραφικού Ομίλου ΠΓΕΣΣ